top of page

Ett brev i frustration

Jag älskar våran lilla kommun, det var lite som att jag hittade hem här. Nära sthlm men med åkrar utanför dörren. Ett perfekt mellanting för en entreprenör med rötterna i orten men som brinner för djur och natur. En mix av allt det där som ens själ brinner för. Startade upp ena verksamheten 2017 i Håbo och fick möjlighet att hjälpa andra. Inte bara via utbildningarna utan via våran hunddagisdel som är utformad för att fler ska få en andra chans. Landa, läka och få andas med de fyrbenta vid sin sida. Rutiner och att få känna sig behövd. Insåg att företagarna i denna kommun brinner för att göra saker tillsammans, en kultur som ger en inspiration och som får oss alla att växa. Klev in i styrelsen Håbo Företagare och började se en annan sida av Håbo kommun, problemen i kommunhuset.


För vi har det. Riktiga problem som slår hårt mot företagarna. Handläggare som drar ut på ärenden, som har svårt med dialogen till företagarna och det tar tid. Tid som vi företagare inte har. Alla som driver företag vet hur viktig varje dag är, för varje dag är en dag där vi behöver jobba för att snurra runt våra verksamheter, varje dag behöver beslut tas och varje dag är vi redan på nästa puck framåt för våra verksamheter så att de fortsätter leva. Vi har löner som ska betalas ut, omkostnader och på det skatter som betalas in varje månad, hutlösa summor om man ska vara ärlig men vi gör det, för vi alla vill dra vårt strå till stacken. Vi vill göra rätt för oss.


I våran lilla stad har vi mestadels små samt medelstora företag. Skatterna vi drar in till Håbo kommun är enorma. Alla vi små tillsammans. Många av oss är också engagerade i vår kommun på olika vis. Trots detta har det skapats läger. Vi når inte fram till kommunhuset. Det där stället som även där ska ses som ett företag med invånarna och företagarna som kunder.


I frustation blir tonen från oss företagare vassare och vassare, för vi har inte tid. Vi har inte råd att jobba i motvind.

Mitt tålamod i offentliga sammanhang är långt, jag förstår att vi har detta problem att vi har handläggare som inte förstår företagarnas liv, försöker hålla god ton i verklighet som vi är i, men nu tar även mitt tålamod slut. Att en enkel sak som att se över ett arrende på en bit mark som inte har någon detaljplan på sig, som inte nyttjas av varken kommun eller invånare, anslutet till ett industriområde med skog runt.. att det ska ta ett år innan vi får ett utkast på avtal i handen. Flertal handläggare, en inhyrd konsult(?) och att kommun helt skäligt vill ha 60 000kr för 400kvm ödemark. Är det ens rimligt? Är det hit våra skattepengar landar? Vad är det som händer i vårt kommunhus?


Ett år av stångande, dialoger som inte ens varit rimliga, aktuella för ärendet i fråga, avtal som man inte ens orkat göra relevanta faktamässigt och detaljer som petats i som gör en annan mållös. Jag vet inte ens vad jag ska säga längre. Är detta verkligheten för oss företagare i denna kommun? Ni anar inte hur trött jag är, själsligt trött på att hantera saker som dessa.

Bankar huvudet blodigt i ickefrågor - ödslar tid vi inte har - på handläggare som ser oss företagare som en ren belastning för dem. Men det är företagarna som drar runt kommunen med jobb, skatteintäkter och tjänster ut mot kommuninvånarna.

Jag menar inte att man ska rulla ut röda mattan när vi kommer gåendes. Dock kräver jag ett engagemang och en bra dialog mellan företagarna och kommun. Hur vi kommer dit vet jag inte längre och idag inser jag varför så många tar deras verksamheter och drar till angränsande kommuner. För man orkar inte, vi har inte heller tid eller råd att lägga ner denna tid & engagemang utan framgång. Det problemet ligger inte på företagarna, utan på handläggarna som hanterar frågorna vi försöker lyfta.

För vi ska inte ses som en belastning utan som en resurs i kommunen.


I allt det här vill jag lyfta Ulrika Adolfson på Håbo kommun för det fantastiska jobb hon gör, hennes lyhördhet mot oss företagare och engagemang - Vi behöver fler som dig!

 

Sara Viforr

Grundare & Ägare för Passout Hundträning AB Delägare Furly Family AB Konsult & löpande lärare för Karisma Utbildning Beteenderådgivare rikstäckande över veterinärssidan. Styrelsemedlem Håbo Företagare Ordförande; Sveriges Hundföretagare


1 676 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page