top of page

En företagares tankar

Att vara Entreprenör, egen företagare eller vad man vill kalla det ger otrolig frihet vi har möjligheten att styra våra liv mer än vad i alla fall jag själv upplevde tidigare som anställd. Men det kommer inte gratis. Mellan varven kan det kännas lite om att hela världen ramlar ner över axlarna på en, speciellt om man valt en verksamhet med anställda, lokalkostnader, bilar etc etc. Det snurrar iväg och fort går det. Det är min uppgift att ha koll på ekonomin så att den alltid går ihop sig och än så länge har vi budgeterat rätt, klarat av kriser och har en god likviditet i bolaget.


Men något har hänt, det har kommit smygandes och jag har försökt följa debatten kring drivmedel och elen i Sverige. Det där som man inte kan påverka. För vi behöver drivmedel till bilarna, för att ta oss till våra jobb, uppdrag och leveranser. Inte bara under Passout utan även under Byggbolaget som Christian har. Privat så bor vi ute mellan åkrarna där bussar inte ens går. Vi är beroende av våra bilar dygnet runt i verksamheterna som privat. Precis som så många andra i vårt land.


Så nu ligger dieseln på 20kr/litern. Jag vill gråta lite varje gång vi tankar. Men vi har möjligheten att dra ner på annat för att kunna tanka. Låt oss vara ärliga, det finns ganska många där ute som idag inte har råd att ta sig till deras jobb. Det blir inga pengar kvar. Ska det vara såhär?

Så smällde det även till med Elen. Företag går i konkurs, privatpersoner hamnar hos KFM, även vi på våra hunddagis har gått ut internt om att snåla ner på elen. Släcka lampor, inte använda överdrivet med varmvatten etc. Ingen får röra elementen utöver platscheferna. Trots detta landade elen på Stockholmsvägen på strax över 9000kr denna månad. En månad. För en lokal som inte går över 100kvm. Ursäkta men hur sjukt?


Av branschkollegor har jag hört under åren att jag är för billig, att jag i många fall "dumpar" priserna och vi har nu lagt oss på en nivå på våra hunddagis så att varje del bär sig själv. Men jag har aldrig haft som mål att bli miljonär på bolaget, vi ska kunna ta ut fack manna löner och ha en buffert i företaget sen är det min skyldighet att alla har möjlighet att boka sig hos oss, på kurs, privatträning eller hunddagis därav att jag pressar ner våra priser på utbildningsdelarna. En av våra värdegrundstenar under Passout är att: Det inte ska vara en klassfråga att ha djur och att få hjälpen man behöver.


Men hur ska man tänka när självklarheter som El & Drivmedel skjuter i höjden, när det inte finns några andra vägar att ta för att få ner just dessa kostnader som är avgörande för företag. Jag känner faktiskt en viss maktlöshet över det som sker idag. I bolagen, i privatlivet och för alla andra där ute som kämpar för en självklarhet som El & drivmedel. För det ska faktiskt vara en självklarhet att ha tillgång till detta och inte en klassfråga kring om man kan komma hem till ett varmt hem eller inte. Till alla er där ute som kämpar med att få ihop ekonomin för tillfället, jag tänker på er och hoppas att en riktig förändring sker snarast för allas skull. ❤

Er Hundtränare & Vän, Sara Viforr.

194 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page