top of page

Bra början & Bra slut - inlärning i korta stunder

Jag tror att de flesta av oss som skaffar oss djur har någon slags målbild. Även om man inte tävlar så vill vi fortfarande faktiskt (låt oss vara ärliga); Prestera. Vi är allt för inkörda i detta samhälle och även om jag själv inkluderat pratar om Relation före Prestation så har jag också vissa målsättningar när jag formar mina djur.


Målsättning 1. Djuret ska fundera i vårt gemensamma liv. - I detta ingår att landa i miljön som jag valt ut till djuret, blir trygg i det som händer i livet och vara mottaglig för nya utmaningar.


Målsättning 2. Vi ska ha roligt tillsammans. Vilket också betyder att (A) Hundarna bör kunna en viss vardags"lydnad" som jag tycker att hundarna ska kunna ex, stanna, inkallning, sitt, ligg, tass osv.) B) Hästen ska kunna ridas på någorlunda kontrollerat. Kunna stanna, gå framåt och inte kasta sig för saker.


Målsättning 3. Vi ska utvecklas i ovan och avancera där vi båda har roligt tillsammans.

 

Här känner jag att det i vissa situationer är väldigt långt ifrån djurens rätta element. Hästen ska egentligen fly undan från det som uppfattas som ett hot. Röra sig okontrollerat och speciellt inte med en människa på ryggen och bett i munnen. Hundarna behöver inte i deras värld kunna massa trix och röra sig bland massa, massa andra hundar i koppel, åka hiss, gå vid bilvägar och dansa till musik. Men precis det här gör vi och det krävs en hel del inlärning innan de är helt trygga kring detta. Jag behöver lägga upp träningen med respekt för dom där jag anpassar så att de lyckas, briljerar och boostar självförtroendet tills livet jag valt ut är naturligt för dom tillsammans med oss tvåbenta.

När vi pratar om inlärning sker allt i steg. Ett litet steg i taget som vi firar och slipar på tills det sitter. Först då tar vi nästa steg. Ex) Valpen ska lära sig sitt. Vi vägleder den med en godis, valp sätter sig ner, vi belönar. Vi börjar alltså inte med att stirra på den och bara säga "Sitt".


En av nycklarna är att ha respekt för korta inlärningspass. Förstå att studier visar att vi minns bäst i början och slutet av en inlärningsperiod. Att det ibland blir att man "bara" kör 5 till 10 minuter. Men att man då nästa gång kommer ett steg längre bara där.

Respekten för att alla individer (även vi) behöver återhämtning för att också landa i det nya som de lär sig. Att en paus ibland kan ge 10gånger bättre resultat. Att vi alltid bör slutar på topp även om det är precis då det är som roligast... Jag ser det som en inlärnings-period. Gör jag det här nu på ett rättvist sätt och inte får "blodad tand" så kommer vi efter denna period kunna ha längre pass där jag får njuta lite mer.


Att våga låta vissa saker ta lite tid och speciellt för våra unga individer.

Så när det går som bäst, då klappar du om din fyrbenta vän, bjuckar på lite betalning och tar en mysstund tillsammans. ❤ Bästa kvällen till er alla! //Er Hundtränare & Vän, Sara Viforr 

- Stolt Ambassadör -

164 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page