top of page

Att kunna njuta av nuet - Den viktigaste målsättningen

I'll wait for you Till you come home Here all alone I stay alone for your love For your love - For Ur Love Chris Brown

Våra djur och speciellt våra hundar har bara oss. Vi är deras värld. Vi styr allt för dom och det är våran tid som vi ger dom som berikar hela våran gemensamma relation och vardag. Det är så otroligt lätt att glömma i hela denna tränings-hets och prestationssamhälle som vi alla mer eller mindre lever i. Men jag brukar påminna mig själv om vad mitt personliga Mål med mina djur faktiskt är... Vi ska leva livet tillsammans. Vi ska tycka om varann och vi ska njuta av varje liten stund som vi tillsammans har. Att finnas där för varann. För den tiden jag har med mina fyrbenta är lånad och jag har ingen aning om när den tar slut. Då gäller det att ta vara på varje liten millisekund som finns att ta av. Allt annat är en bonus. Allt utanför våran egna bubbla, vårt egna fantastiska liv är faktiskt bara en bonus och ska alltid bara vara roligt.


Nu har jag valt att ha de raser jag har hemma också i utbildningssyfte och för att hålla min kunskapsbas uppe när jag senare står och jobbar med hundägare men det är något magiskt med dessa Alaskan Malamutes och när man hittar nyckeln rakt in i deras hjärtan kommer belöningen jag aldrig upplevt tidigare. För tro mig det är inget som kommer bara sådär. Men när man har hittat varann kan inget komma oss emellan. Den känslan är magisk. Och för oss är kvällar när vi bara är tillsammans lika viktiga som när vi är ute och tränar. Kanske faktiskt viktigare. Att bara kunna vara tillsammans i det stilla, att vara lyhörd kring känslotillstånd och kommunikation. Att ständigt bemöta den kommunikationen de ger mig, ibland från andra sidan huset med en blick från deras sida och är jag då snabb med att uppmärksamma just den blicken börjar deras stora svansar pendla mot golvet i ren lycka.

Så otroligt mycket kärlek i det tysta, varje dag.

När man så kravlöst kommit till den punkten där jag idag är med min fyrbenta familj är det ren lycka att leva livet med dem. För vi är, vi lever - tillsammans. Vi gör det som faller oss in och upptäcker våra olika livsperioder utan frustration och ångest. Då inser i alla fall jag att precis såhär är det livet jag vill ha med mina djur. Det har tagit tid, typ sådär 17 år för mig att landa i just det här. Den här målsättningen. Men vi alla har olika målsättningar och anledningar till varför vi har våra fyrbenta men jag personligen (trots det jag arbetar med) strävar efter inget annat än det jag idag har. Inga titlar i världen kan slå känslan av harmoni och lycka i vardagen med mina fyrbenta och precis det här önskar jag att alla någon gång får uppleva för är det inte det vi alla egentligen vill ha, en alldeles egen bästa kompis på fyra tassar att uppleva hela världen med?


Med hundra olika läror kring hund och Google som ger en 45 olika svar på en fråga.. Då är det inte lätt att bara veta hur man ska komma i hamn med sina olika liv med de fyrbenta. Det är inte lätt, jag vet, det är en djungel. Men jag tror på att steg ett är att sänka kraven, genuint lära känna sin hund och ge den chansen att lära känna en själv och ta vardagen en dag i taget i stilla ro, tillsammans. Jobba med ett helhetstänk i varje steg och att förstå att starka relationer får vi fram genom respekt och kärlek. Inte krav och bestraffningar. Att inte stressa fram, för allt kan inte ske på samma gång och med lite tålamod och ett bankande hjärta för sina djur kombinerat med att ens kunskapsbank får ökas på lite hos någon kunnig hundtränare.. Ja, då kan det inte annat än att bli bra.


För 15 år sedan var det viktigaste för mig att min hund kunde perfekt fotgående, 10 trix på följd och la sig ner platt när jag vart arg. Idag vill jag spola tillbaka tiden och slå mig själv rakt över nyllet och inser att det viktigaste med mina djur är att de mår bra, är lyckliga och att de gör saker med mig för att de vill, inte för att de måste. Att de vågar testa även om det blir tokigt och att de är så trygga med mig så att de i jobbiga lägen kan backa undan för att de vet att jag tar hand om det där andra. Jag är genuint stolt över mina djur att de väljer att kommunicera med mig varje dag, högt som lågt och att de visar hur de känner i olika situationer. Vi må prata på olika språk men är man lyhörd så inser man snabbt att även de fyrfotade kommunicerar med oss varje dag, hela tiden - man måste bara våga lyssna.

Tack för allt ni lär mig - varje dag. För allt vi får uppleva - Tillsammans och för att ni står ut med alla mina tokiga idéer.

Ni fyrbenta, gör Mig hel.

76 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page