top of page

Ännu en gång står vi här

Det gungar i Hundsverige, inte sådär så att det blir storm men kanske en jättevåg som enligt min förhoppning kanske sätter lite fart i enade krafter för att få dem sista pusselbitarna på plats. För vi har att göra i branshen och vi jobbar på som galningar i bakgrunden. Jag och många andra.


Det pratas ännu en gång om ett rasförbud och jag får lite lätt PTSD från när jag hade mina amstaffs och okända tyckte sig ha rätten att inte bara skrika efter oss att mina hundar borde dö utan också spotta på dem i farten. Dem vänligaste hundarna jag någonsin haft av alla mina fyrbenta fick dagligen stå ut med denna hets då dem råkade vara kamphundar.


2009, 14år sedan. Jag vill tro att vi kommit längre, att kunskapen och empatin borde ha kommit längre. Men det läskiga är hur saker går i trender. Historien upprepar sig. Nu är denna fråga uppe igen. När vi egentligen borde fråga oss varför vi inte lämpar de lagar som finns, varför vi fortfarande har problemet att konsumenter köper hem "fel ras", att fler inte har mer kunskap om vad man tar hem för individ & hur vi möter varje enskilds behov och varför man inte följer det strikta hundägaransvaret som vi alla hundägare går under. Det här borde 2023 vara en icke-fråga. Istället sitter vi här och försöker knäcka koden så att historien inte upprepar sig igen. Jag blir matt och less. Ett evighetsträsk där man ska debattera mot okunskap och gamla myter.


Jag tror inte att det finns farliga raser men jag vet att hundar kan bli farliga. Detta betyder inte ordagrant endast vissa raser, utan alla raser kan bli farliga för sin omgivning. Att köpa hund är också ett ansvar mot sin omgivning som ingen av oss får ta lätt på. Men detta vet vi (borde vi veta) och ska ta i beaktelse när vi väljer att sätta våra hundar i olika situationer. Trots detta står vi här idag - Igen.


Jag är frustrerad. Därav min tystnad under ganska många månader. I min värld borde detta vara en ickefråga. Vi ska inte ens prata om rasförbud. Vi ska prata om hundarnas välfärd, om utbildning & engagemang från ägarnas sida.

Det gungar i hundsverige. Vi pratar om människors familjemedlemar, deras allt. Deras bästa, bästa kompisar. Hundarna ska inte slitas från engagerade, underbara hundägare. Men vi har också ett problem som måste hanteras hand i hand med denna debatt. Få ner antalet bitolyckor i vårt land. Bland alla raser.


Är det genom att ställa mer krav på uppfödare? Är det genom att förbjuda blandraser? Är det genom att ställa högre krav på våra omplaceringsenheter? Är det genom att skapa tillstånd kring att ha hund? Är det genom att skapa förbud? Jag tror inte det finns enkla svar här, en mix av väldigt mycket behöver göras men ett enkelt svar i detta är att; Vi måste börja jobba tillsammans i branschen. Kavla upp ärmarna och jobba för alla hundägare i vårt fantastiska land. Enad front med olika spetskompetenser där vi tillsammans kan knäcka koden. Med fokus för våra hundar, alla hundar oavsett ras.
För kontakt eller diskussioner maila mig gärna till: info@passouthundtraning.com //Sara Viforr


214 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page